TÄVLING

ATT TÄVLA ISLANDSHÄST

Kanske har du nyligen varit och sett en islandshästtävling? Kanske har du och din häst varit på kurs och du är redo att ta nästa steg? Eller så känns det helt enkelt bara som att det är dags. Det har tänts en gnista och du är nyfiken på hur det skulle vara att tävla...

Tävlingar på islandshäst skiljer sig från de tävlingar vi ser på andra hästraser. När det gäller islandshäst-tävlingar handlar det nästan alltid om hästens gångarter.

TÄVLINGSREGLER

FEIFs Regelbok - "FEIF Rule and Regulations" (R&R) eller populärt kallad "The Rulebook" och det "Svenska tillägget" (TR) där det kan finnas undantag till R&R - Båda dokumenten går att ladda ner från SIFS hemsida www.icelandichorse.se under "Tävling".

FEIF Rules & Regulations 2020

Det är varje ryttares skyldighet att vara väl insatt i de regler som gäller i de olika klasserna och på tävlingsområdet.

SPORTTÄVLINGAR

Det arrangeras tävlingar på fyra olika nivåer. På nivå 1-3 tävlingar kan man kvala till SM och på nivå 4 är resultaten inofficiellt.

Man kan tävla i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana som är 250 m.

De fem bästa ekipagen i varje ovalbanegren går till A-final, medan ekipage 6-10 rider B-final. Vinnaren av B-finalen kan gå upp i A-final om ryttaren tycker att hästen orkar det.

FINALEN är på många sätt en helt ny tävling. Uttagnings poängen följer inte med och alla rider samtidigt på banan. Momenten rids på speakers kommando. Domarna visar sina poäng efter varje moment.

De rena passgrenarna rids på en rak, jämn och fast 250 m lång bana. Man tävlar även på kortare distans 150m. Passen kräver starka, vältränade hästar med stark framåtdrift. Pass visas även i ovalbanegrenen femgång, fast då på ovalbanans långsidor.

Det finns även andra grenar som används på tex Lag-SM för ungdomar till exempel FR1 Flagglopp, TR1 Trail, CR1 Terräng, FS1 Dressyr, FS3 Show (markarbete)

GÆÐINGAKEPPNI

Gæðingakeppni är en gren som rids på ovalbana och där man ska visa hästens bästa sida i samtliga gångarter. Hästen bedöms enbart på ovalbanans långsidor.

Målet är att hitta den bästa hästen (en "Gæðingur") - en häst som är en fröjd att titta på och ett nöje att rida. Hästen ska vara samarbetsvillig och ha energiska och lösgjorda gångarter.

I Gæðingakeppni tävlar man i olika åldersklasser. I klasserna för vuxna i A-flokk (femgångare) & B-flokk (fyrgångare) är det HÄSTEN SOM TÄVLAR och man kan byta ryttare mellan uttagning och final.

Det finns även klassen C-flokk, med ett kortare fyrgångsprogram som är tänkt för debutanter & "nybörjare". GDK (barn till och med 13år), GDT (tonåringar 14-17år), GDY (youngriders 18-21år),

På SIFs hemsida www.icelandichorse.se kan du läsa mer och hitta tävlingsreglemente.

FS1 DRESSYR

Grenen rids på ridbana 20x40m. Ekipaget visar ett egenkomponerat kürprogram som skall bestå av 10-14 olika moment.

Programmet måste innehålla skritt, tölt och galopp. Övriga krav som ställs är att ekipaget genomför gångarts- och tempoväxlingar, ridning på böjda spår, halt, varvbyte och domarhälsning.

TRAIL

Trail som tävlingsgren kommer från westernridningens grund - rancharbetet. Man tränar en häst som ska kunna ta sig fram över broar, genom grindar och varierande terräng i olika gångarter.

Hinder som ofta ingår i en trailbana är grind, bommar, bropassering, vändning i trånga utrymmen, sidförflyttningar och ryggning.

Genom att träna Trail  får man en häst som både blir lugnare och mer lyhörd. I trail betyder hästens förtroende för ryttaren mycket.

þOLREIÐ = DISTANSRIDNING FÖR ISLANDSHÄST

Det var i mitten av 1990-talet man började med denna tävlingsform på Island och där går den under namnet "þolreið" eller fritt översatt uthållighet eller distansritt.

Syftet med denna tävlingsform är främst att man ska lära sig förstå hur uthållig och tålig den isländska hästen är. På Island rider alla åldrar distansritter, mormor och barnbarn, alla kan vara med.  LÄS MER!

TREC

2009 arrangerades ett första historiskt SM. Läs mer på TREC Sveiges egen HEMSIDA!

TREC består av tre delmoment -Idealtempo & orienteringsbana, Gångartsprov och Terränghinderbana (Trail). Här tävlar alla slags ryttare och hästar mot varandra.

Det man råkar ut för på en TREC-tävling ska vara sådant man kan stöta på under en vanlig ridtur - en tävlingsform som passar alla ryttare - LÄS MER OM TREC!

 

TÖLT IN HARMONY

Är en ny gren som närmast kan beskrivas som "töltdressyr".

TÄVLINGS SEKTIONEN

ska ägna sig åt att arrangera tävlingar. Under året planeras tävlingar i gångarter på ovalbanan, dressyr, trail & distans.

 

Under året utses en "Klubbmästare" och "Årets Gångartsekipage". Vinnarna "avslöjas" på årsmötet.

 

Vi hoppas att det i år blir ÄNNU FLER som vill vara med och tävla på klubbens olika arrangemang och även på officiella tävlingar på fastlandet.

 

Sidan senast uppdaterad:

den 08 april 2020 19:59

 

TÄVLINGS KOMMITTÉ

Lotta Molund, Ulla Andersson, Nathalie Althin-Gudinge, Anders Andersson & Ingrid Wahlén. Du kan nå tävlingskommittén genom att maila tavling@austur.org.

 

AUSTUR GAITS ON NET 2020

Initiativet med virtuella tävlingar startade i samband med att alla tävlingar ställdes in våren 2020 pga samhällssmittan med Covid-19 virus.

Austur beslutade att köra en egen för sina medlemmar. Det erbjuds några olika grenar tölt, fyr- och femgång + "tregång" och ""vägpass". Man kan välja mellan att rida på på rak väg, ridbana/ridhus eller ovalbana.

Ritterna ska filmas, läggas in i en särskild grupp på FB där de sedan bedöms av två domare - Ulrika Wendéus & Barbro Eklund. LÄS MER! (8/4)

TILL DIG SOM ÅKER TILL FASTLANDET FÖR ATT TÄVLA

Austur har möjlighet att söka resestöd. Föreningen lämnar in ansökan två gånger/år (senast 15/1 och 15/7) - ansvarig Ingrid Wahlén webmaster@austur.org.

Det som behövs till ansökan är
1. Datum för ut- och hemresa
2. Namn på alla resande
3. Antal fordon+släp

OBS! Eftersom det görs stickprovskontroller bland alla ansökningarna så MÅSTE ni lämna/maila kopia på  färjebiljetter + tävlingsanmälningar till kassör Lotta Molund-Löfgren kassor@austur.org för arkivering.

Ni har alltså möjlighet att i efterhand få lite "återbäring" på era resekostnader OM och ENDAST OM ni lämnat in KVITTON TILL LOTTA! (29/3 2017)

VACCINATIONSREGLER FÖR TÄVLING

LÄS MERpå SIFs hemsida!! http://www.icelandichorse.se/tavling/tavlingsregler/Vaccination/

SPONSRING AV
SM-DELTAGARE

Om föreningens ekonomi tillåter kommer vi även 2019 att försöka sponsra alla klubbekipage (endast huvudmedlem) som deltar på SM i Sport eller Gæðingakeppni.

ÅLDERSKLASSER
KLUBBTÄVLINGAR AUSTUR

Junior är man till och med det år man fyller 15. Young Rider är man från och med det år man fyller 16 till och med det år man fyller 21 år.

ATT ANMÄLA SIG TILL TÄVLING

Vi använder oss av det webbaserade programmet IceSale www.icesale.se för anmälan till samtliga tävlingar. Där finns även instruktionsfilmer om hur du går tillväga. Icesale är kostnadsfritt för ryttaren.

Anmälan till vissa tävlingar kommer även att ske via www.indta.se, som är kopplat till IdrottOnline. Anmäl via DATOR ELLER PLATTA. Anmälan i indta via mobil fungerar än så länge inte fullt ut.

RYTTARLICENSER

SIFs ryttarlicenser är åldersbaserade och det finns möjlighet att köpa engångslicenser. En engångslicens gäller för en tävling i taget tills dess man uppnår full licensavgift, därefter kan man skriva ut en årslicens.

Här löser du din licens https://indta.se/

LAG-SM FÖR UNGDOMAR

Är en tävling för ungdomar mellan 9-21 år, där lagmedlemmarna ska fördelas på 12 olika grenar + att laget ska genomföra en gemensam lag-show. LÄS MER

Austur har deltagit med lag på fyra SM. Nu senast (2017) slutade man på en mycket fin 4:e plats. Totalt deltog 14 lag. LÄS MER!

UPPKLASSADE EKIPAGE
V5 & T8

På Austurs klubbtävlingar kommer vi att dela upp V5 & T8 i A-klass och "vanlig" klass. Som uppklassade ekipage räknas de som haft en uttagningspoäng på 5,0 eller högre. I A-klass tävlar alla tillsammans oavsett ryttarens ålder.

Här kan du se vilka ekipage som hittills är som ska tävla i A-klass! LÄS MER! Resultat äldre än två år stryks.

OBS! Det är frivilligt att anmäla sig till A-klass om man känner att ekipaget har den kapaciteten och vill ha jämbördigt motstånd.

 

KLUBBMÄSTARE 2019

Linda Belin &
Gloria från Konga
(5,75p)

  

  

ÅRETS GÅNGARTSEKIPAGE 2019

Sara Lundberg &
Gormur frá Selfossi (6,63p)

KLUBBENS TÄVLINGSEKIPAGE

Här presenteras alla ekipage som representerat Austur på officiella tävlingar, DM eller SM i olika discipliner.

Det är upp till den enskilde att uppdatera sina "meriter". LÄS MER!