ARKIVET 2017

VERKSAMHETSÅRET 2017 I BILDER
 
TÖLTA FÖR MUSIKHJÄLPEN 11-17 DECEMBER
Den 11-17 december var det dags för den tionde upplagan av Musikhjälpen. Årets värdstad var Umeå.

Arrangemanget är ett samarbete mellan SR, SVT & Radiohjälpen och samlar in pengar till förmån för en undanskymd humanitär katastrof.

Årets tema: "Barn är inte till salu". 

Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. Mörkertalen är enorma eftersom det ofta sker i det dolda på internet där få av brotten upptäcks.

För många som lever i fattigdom finns inga andra alternativ till försörjning än att sälja sin kropp och sexhandeln med barn har blivit en växande miljardindustri.

Totalt samlades det in drygt 74 miljoner!

Även i år startade Austur en digital insamlingsbössa till förmån för Musikhjälpen 2017 och den inbringade 1 550kr! Tack till alla som bidragit!

KURS I ISLÄNDSKA 2017
För ett par år sedan var vi några stycken som bestämde oss för att starta en studiecirkel i Isländska för att lära oss lite mer.

Vi är nu inne på vår 6:e termin tillsammans med vår "fröken" Valgerður "Valla" Ástholm Vikihgsdottir.

Även i år har vi träffats 6 gånger på vårterminen och 6 gånger på höstterminer. Vi har turats om att ta med oss fika och Cillas avslutningsfika med laxtårta har numera blivit tradition.

DELTAGARE: Gunilla Sundberg, Ulrika Sundberg, Ingrid Jacobsson, Nina Morge, Cilla Beite-Börjesson, Ingrid Wahlén

 
 
UNGDOMSTRÄFF 29 NOVEMBER
Träffen genomfördes med kort varsel den 29 november i Snusfabriken i Roma.

Kallade till träffen var klubbens sambliga ungdomar under 21 år och intresserade föräldrar eller andra anhöriga.

Det diskuterades kring ungdomsaktiviteter och Lag SM 2018.

DELTAGARE: Marianne Lyttkens, Ida Söderlund (u), Linnéa Werkander (u), Dennis Werkander, Nathalie Althin-Gudinge,Sonja Grahns-Knutas (u), Trixie Hellström (u), EmmaLi Andersson (u), Anders Andersson, Martina Andersson

 
RIDKURS MED JOHAN HÄGGBERG 25-26 NOVEMBER
Ridkursen hölls vid Sindarve i Garda.

DELTAGARE: Johanna Nordlund, Fia Lundberg & Silfurmáni, Marguerite Strandsten & Prins, Åsa Norrby & Hera, Antonia Baumert & þorsteinn, Ingrid Jacobsson & Hvatur, Hanna Lindstedt & Lyfting, Sonja Grahns-Knutas & Hofsi

 

RIDKURSER FÖR JOHANN FRIÐGEIRSSON v45 & v46
Även i år genomfördes två kurser med Johann Friðgeirsson hemma hos Lisa Raufi i Lau.

Upplägget är så att man lämnar sin häst hos Lisa och Johann rider den ett pass om dagen onsdag-tosdag-fredag. Sedan är det teori på lördag kväll och därefter ridkurs på helgen där man ider tre privat lektioner.

Vädret var nog bättre under v46 för vi var på Lisas ridbanan hela kursen, medan kursen v45 var en dag i ridhuset i Lye.

Stort tack till Lisa med familj som upplät hus och hem till oss kursdeltagare

v45 8-12 NOVEMBER
DELTAGARE:
Josefin Åkerström/Hrimnir, Marie Högberg/Draupnir, Irene Andersson/Isa, Helena Duveborg/Lilja, Irene Andersson/Auðna, Ingrid Jacobsson/Silkisif, Lisa Coudec/Skvetta, Katarina Swegler/Árgeisli, Jennifer Glimfalk/Hagl, Marguerite Strandsten/Prins

v46 15-19 NOVEMBER:
DELTAGARE:
Vera Morge (u)/ Óskadis, Annika Hanson/Atli, Sonja Grahns-Knutas (u)/Hofsi, Monica Östberg /Glæði, Lisa Raufi/Gandur, Zenita Strandänger/Tyr, Ingrid Wahlén/Dellingur, Alva Raufi (u)/Ljósi, Tina Niska/þerna, Lena Silvergren/Gáski

Ingrid Jacobsson & Silkisif från Hvidagården
Annika Hansson & Atli från Väst-Tibble Gård
TRÄFF TEMA: "VILL DU VARA MED OCH UTVECKLA FÖRENINGENS TÄVLINGSVERKSAMHET?" 16 NOVEMBER
Fjorton personer hade mött upp och vi hade bra diskussioner kring:
 • vilka klasser på ovalbanetävlingarna
 • antal domare
 • hur många för att genomföra en klass?
 • när ska det vara finaler? B-final?
 • eventuell officiell tävling (SM-kval?)
 • kurs i anslutning till tävling
 • prisrosetter
 • uppdelning S/YR/J?
 • A-klass?
 • övriga tävlingar: distans, FS1 Dressyr, Smáli
 • DM-upplägg
 • tävlings datum 2018
 • M.M 
DELTAGARE: Ingrid Wahlén, Lotta Molund-Löfgren, Ida Friberg, Lisa Lindblad, Hanna Blomberg-Olsson, Celine Blombergm Hanna Lindstedt, Pia Bergman, Ingrid Jacobsson, Irene Andersson, Ulla Andersson, Susanne Lindstedt, Emma Li Andersson, Magdalena Moranska
KURSER I CENTRERAD RIDNING MED
PIA PAULSÈN-HAWEE 28-29 OKTOBER
LÖRDAG:
Dagens kurs hölls i ridhuset i Lye.

DELTAGARE: Irene Andersson/Audna, Ingrid Jacobsson/Hvatur, Karin Ruger/Indra, Helena Linden/Isa, Marguerite Strandsten/Prins, Marie Flemström/Kulur.


SÖNDAG:
Dagens kurs hölls utomhus på ridbanan hos Kauparve Islandshästar i Lärbro.

En sak är i alla fall säker - islandshästryttare är ett tåligt släkt. Dagen var en av årets blåsigaste, då till och med Fåröfärjan ställdes in under några timmar på eftermiddagen.

Lunch och teori hölls i köket på gården, så att alla fick en möjlighet att värma upp sig igen.

Då inte kursen fylldes med medlemmar fick några andra intresserade -och förhoppningsvis blivande medlemmar 2018- plats.

DELTAGARE: Maria Svefors-Järnmark/Strengur, Yvonne Gabrielsson/Viðar, Tina Niska/þerna, Jessica Palm/Proður, Klara Rolfart, Tove Wikander Halkiewicz

Nina Morge föredrog att vara publik "the Icelandic Way" (dvs att sitta i bilen intill ridbanan) och där förevigade hon när Tina/þerna & Yvonne/Viðar rider lektion.
TÄVLING I DISTANS I VÄNGE 22 OKTOBER
Årets andra tävling i distans arrangerades i Vänge. Banläggare var Nathalie Althin-Gudinge och start/mål fanns hemma hos henne vid Sallmunds. Tidtagare var Lotta Molund och pulsare Irene Andersson & Helena Duveborg.

Den snitslade banan var ca 1,2 mil lång och man rider i valfritt tempo. Senast 30 minuter efter målgång ska hästen pulsas och för att inte få någon strafftid ska pulsen ha kommit ner i 55 slag/minut eller mindre.

Snabbast runt banan var vinnarren i seniorklassen -Emma & Dellingur- som avverkade den på 48 minuter. Juniorklassen vanns av EmmaLi Andersson & Hrina från Stenstuge.

Samtliga hästar klarade pulsningen, men än en gång kan man konstatera att fastän banan är snitslad så går det att rida fel.....

SENIORER
  EKIPAGE RIDTID TILLÄGG TOTAL
1. Emma Wahlén & Dellingur från Kauparve 48,00 - 48,00
2. Anders Andersson & Hjalmur från Glottra 55,45 - 55,45
3. Lisa Raufi & Gandur från Storsudret 59,10 - 59,10
4. Hanna Blomberg-Olsson & Krummi frá Ytra-Vallholti 1.01,00 - 1.01,00
5. Nathalie Althin-Gudinge & Næfrakolla från HAllbjäns 1.02,30 - 1.02,30
6. Marie Högberg & Draupnir frá Vogum 1.03.30 - 1.03,30
  Tina Niska & Silfur þerna från Alverliden 1.03,30 - 1.03,30
8. Lena Silfvergren & Gáski från Dirhuvud 1.09,00 - 1.09,00
- Ingrid Wahlén & Bytingur från Silverkedjan     disk

JUNIORER

  EKIPAGE RIDTID TILLÄGG TOTAL
1. EmmaLi Andersson & Hrina från Stenstuge 55,30 - 55,30
2. Alva Raufi & Ljósi från Madkullen 59,10 - 59,10
3. Lovisa von Corswant & Visir från Tängmark 1.02,45 - 1,02,45

TRÄFF I AVELSGRUPPEN 6 OKTOBER
I dag har vi haft ett trevligt litet möte med Askur från Håkansgårdens mycket sympatiska uppfödare Mariette och Svenne Andersson.

Vi var inte så många beroende på lite kort framförhållning, men vi fick höra mycket om Askur. Allt ifrån att han låg i sin> mammas mage till nu när han är 25 år gammal.

Det har varit motgångar, bakslag och helt otroliga framgångar. Han är en makalös häst som har varit med om flera VM både som avelshäst och sporthäst. Han är den första svenskfödda hingsten som har fått hederspremie för sina fina avkommor!

Han var världens högst bedömda hingst i några månader och Sveriges högst bedömda 5-åring i 11 år. På tävlingsmeritlistan finns ca 
3 VM guld, 3 VM silver, 1 VM brons, 1 NM guld, 1 NM silver, 5 SM guld, 1 SM silver.

Askur noterade vid VM 2003 världsrekord i stilpass (9,08) - ett rekord som stod sig i 14 år innan det slogs, och då av sin egen dotter - Valsa från Brösarpsgården 2017!

Nu är han för gammal och används inte i avel. För att behålla dessa fina gener som har gett så många fina tävlingshästar och familjehästar så borde hans söner användas mer i aveln.

 Tack för en givande eftermiddag! /Christina Rohdin-Alm

DELTAGARE: Christina Rohdin-Alm, Ingrid Jacobsson, Gunilla Sterner, Ulla Andersson

HÖSTTÄVLING I FLERINGE 1 OKTOBER
Årets sista gångartstävling ägde rum på ovalbanan i Fleringe söndag den 1 oktober. Det blev nytt deltagarrekord med 47 anmälda.

Domare var Jenny Göransson. I sekretariatet fanns tävlingsledaren Lotta Molund-Löfgren tillsammans med bisittarna Ingrid Wahlén & Ann-Chatrine Redin. Domarsekreterare var Therese Sonehag och Marie Flemström.

Det här var dagen då "allt" havererade i sekretariatet - skrivaren slutade fungera, så vi fick skriva allt för hand, vi blev även strömlösa en stund då någon parkerat sin bil på en sladd! Men själva tävlingarna flöt på bra ändå!

DOMARENS PRIS för "mjuk och harmonisk ridning" tilldelades young ridern Linnea Werkander.

Ett "Bonuspris" -en equiterapibehandling- hade skänkts av Johanna Modig och Gute Equiterapi. Priset lottades ut bland alla startande (en start=en lott). Priset vanns av Lisa Lindblad

Stort tack till våra sponsorer, alla ryttare, publik och domare. Ett extra STORT TACK till alla er som ställt upp som funktionärer och hjälpt till med stort och smått - UTAN ER INGEN TÄVLING!