TREC

Tävlingsformen är mer känd under sitt franska namn som är ”Technique de Randonnee Equestre de Competition” (TREC), vilket på svenska blir ungefär ”tävling i uteritt”.

Tävlingsformen är gjord för att bedöma häst/ryttare i de hinder och svårigheter man kan möta i sitt dagliga ridande i naturen och längs våra ridleder.

Tävlingsformen passar hästar av alla raser och ryttare på alla nivåer. Gångartskapaciteten och ryttarens erfarenhet spelar mindre roll än samspelet mellan häst och ryttare. Viss grundkondition hos både häst och ryttare underlättar.

En tävling innehåller tre moment och kan ridas som en- eller tvådagarstävling.

POR - ORIENTERING PÅ IDEALTID EFTER KARTA  Banans längd kan variera mellan ca 3 km och upp till 3,5 mil på högre nivå. Det är inte det snabbaste ekipaget som vinner, utan det som rider närmast den utsatta idealtiden och har prickat in alla kontroller rätt.

MA - GÅNGARTSTESTInom en bana med 2-4 meters bredd och 100-150 meters längd skall hästen visa prov på mycket långsam galopp och mycket snabb skritt. Ekipaget tilldelas poäng beroende på hur lång tid man behövt för att att avverka respektive sträcka.

PTV - HINDERTEKNIKBANA Banans längd varierar mellan 1-5km längd och ska ridas på en idealtid. Banan ska innehålla valfritt (från 5 i debutklass upp till 16) naturnära hinder. Hindren bör motsvara svårigheter som en ryttare kan möta under en ridtur. Lydighetsmoment som att ryttaren sitter av och hästen skall stå stilla utan ryttarens fysiska påverkan en utsatt tid kan också ingå.

VEM VINNER? Vinnare blir den som fått högst poäng totalt i de tre momenten. Vid lika poängsumma bestäms slutsegraren efter de två viktigaste momenten (=orientering & hinderteknikbanan). Om det fortfarande är absolut lika poäng är orienterings momentet utslagsgivande.

Delmoment 3: Terränghinderbana (här ett hinder där man ska få med sig hästen genom en transport)

LÄS MER & ladda hem reglerna!

www.trecsverige.se

Du som är intresserad kan här titta på tre mycket informativa filmer från Skotska Mästerskapen 2007:

- Orientering på idealtid efter karta. Visar även utrustningskontroll och bankett!!

- Gångartsprov & hinderteknikbana.

- Hinderteknikbana. Filmad från hästryggen på tävling i England 2007.