30 år med Austur
Hur det hela startade 1991......
Det var fem islandshästentusiaster -Cilla Olsson, Gunilla Lexell, Stina Nilsson (fd Fornstad), Björn Sandberg & Annika Lundin som tog de första stegen till att bilda föreningen Austur vid ett inledande möte den 13 oktober 1990.
Att få ihop folk så att det räckte till en styrelse och ett behörigt årsmöte var problematiskt och man fick övertala någons syster att bli medlem.
Föreningen bildades formell i början av 1991 när det hölls ett årsmöte, en styrelse valdes med Stina Nilsson som ordförande och man kunde anta föreningens stadgar. Av den anledningen är det 1991, som räknas som föreningens startår!
I början kallades Svenska Islandshästföreningens medlemsklubbar för ”lokalklubbar”, men när man blev ett eget ”förbund” bytte de flesta klubbarna namn till "förening".
Medlemtidningen
När föreningen bildades existerade inte internet och hemsidor utan istället spreds informationen via Austurs klubbtidning. Första numret kom ut i juli 1991 och Gunilla Lexell var redaktör 1991-1992. Tidningen hade därefter en rejäl paus, men återupptogs i januari 1997 när Helena Duveborg tog över redaktörskapet.
Eftersom tidningen inte kom ut så ofta informerades medlemmarna om aktiviteter genom att man startade ”telefonkedja” och ringde runt till varandra på den fasta telefonen (i princip ingen hade mobiltlefon på den tiden).
Medlemsbladet blev "överflödigt" när föreningens första hemsida sjösattes 2002 med Christina Rodhin-Alm som webbmaster.
MEDLEMSUTVECKLING
När föreningen bildades 1991 hade den bara en handfull medlemmar utöver styrelsen.
1996 hade medlemsantalet ökat till ca 90st och 2022 hade Austur 200 medlemmar.
AKTIVITETER
Genom åren har det -förutom gemensamma kortare och längre uteritter och vanliga ridkurser- genomförts en mängd olika aktiviteter.
För att bara nämna en bråkdel så har vi haft föreläsningar på olika teman, kurser i unghästhantering, tömkörning, markarbete, ”Grönt-Kort”, klickerträning, lastning, HLR (Första hjälpen och hjärt-lung-rädning), distansridning, konditionsträning, hoppning och domarsekreterarkurser. Dessutom har vi haft studiecirklar i allt från avel, sticka islandströjor till isländska språket.
Vi har skådespelat och agerat det ”gutniska kavalleriet” i samband med Medeltidsveckans återskapande av ”Slaget på Röcklingebacke” i Lärbro och vi var "vikingar" då Vikingaåret firades 2005.
2012 och 2015 gjordes gemensamma resor till Island för att rida långritt tillsammans med en flock löshästar. Det har även gjorts gemensam resa till islandshäst VM 2003 i danska Herning.
Det finns ju en ”första gång” för allt och i september 2002 genomfördes den första ridhelgen på Fårö och 2003 en långritt på Stenkusten 1 maj – båda har blivit traditioner som håller i sig än idag.
TÄVLING
Tävlingsverksamheten startade upp lite trevande på vanlig ridbana och fortsatte så fram tills 2004 då medlemmen Ulla Andersson anla en privatägd ovalbana i Fleringe. Ulla har sedan dess generöst upplåtit sin bana till de flesta av föreningens gångartstävlingar.
Första klubbmästerskapet hölls i september 2002 historisk första klubbmästaren blev Susanne Warodell och Lokkur från Sorunda. Klubbmästaren korades på en tävling genom att man deltog i samtliga fyra delgrenar (tölt, fyrgång, dressyr och trail). För att alla grenar skulle värderas lika "viktas" respektive poäng i jämförelse med töltpoängen. Sedan dess har premisserna för att ta hem titeln ändrats flera gånger och vinnaren tituleras numera "Klubbmästare Allround" och resultaten baseras på samtliga klubbtävlingar under året.
2009 beslöts att dela ut ett separat pris till "Årets Gångartsekipage" (fyr/femgångs kombination) till det ekipage som under året tävlat ihop högst poängsnitt på alla tävlingar man deltagit i. Detta pris fick byta namn 2022 till "Klubbmästare Sport" och titeln baseras numera på resultat från en särskild KM-tävling och det koras sex klubbmästare.
Vi har -förutom gångartstävlingarna- även tävlingar i TR1 Trail, FS1 Dressyr (individuellt program som rids till musik) och Þólreid (distansritt för islandshäst). Under några år genomförde vi även tävlingar i TREC, som består av tre delmoment - orientering på idealtempo, gångartsprov och terränghinderbana.
DM Sport: Första året det arrangerades ett Gotlands DM var 2017. Austur har -som hittills varande enda föreningen med säte på Gotland- sedan dess stått för arrangemanget av tävlingen på uppdrag av Gotlands Islandshästförbund (GIHF)
DM Bruksridning: Flera Austur ekipage deltog under några år. Bäst lyckades Agneta Hallenfur & Rúmba frá Norður-Hvammi, som blev DM-mästare 2006 och fick äran att representera Gotland på SM 2007.
Svenska Mästerskapen: Vi har genom åren haft några ekipage som representerat Austur på Sport SM (senast 2023) och även på SM i Gæðingakeppni (senast 2018).
UNGDOM
Från starten har antalet ungdomar (7-25år) ökat sakta men säkert och uppgår nu till nästan 25% av föreningens totala medlemsantal.
Under årens lopp så har ungdomarna haft många aktiviteter där vi föräldrar och andra vuxna (förutom att transportera barn och hästar) har fått delta på ett eller annat sätt:
Vi har ridit långritter, klätt ut oss till påskkärringar, agerat lagledare på Lag SM som fullständigt okoordinerad discodansare, marshmallogubbe och smurf. Vi har firat ”Våffeldagen”, lussat från hästryggen för lokalbefolkningen i Fleringe och badat med hästar i Bungeviken
Första ungdomarna att ta hem något av föreningens båda vandringspris var Emma Wahlén (då 18år), som blev Klubbmästare 2006 på Auður från Fleringe. "Ödde" var dessutom den första Gotlands uppfödda hästen att ta hem titeln. 2016 tog Vera Morge (då 13år) & Óskadís från Bergshill hem vandringspriset som "Årets Gångartsekiage".
2007 deltog föreningens ungdomar för första gången i Lag SM för ungdomar. Noteras kan att nästan ALLA föreningens ungdomar, som hade åldern inne (9-21år) var med i laget! Lagledare var Jenny Lindley.
Sedan dess har ungdomarna deltagit med lag ytterligare fem gånger: 2009, 2015, 2017, 2019, 2022. Bästa placeringen kom 2017 då laget slutade på fjärde plats.
AVEL
År 2000 hölls en första studiecirkel i avel och sedan dess har hållits ett flertal avelskurser med domare Nina Bergholtz.
2008 arrangerades föreningens första föl- & unghästmönstring.
Först ut att bli ”Best in Show” hästen var fölet Næfrakolla från Hallbjäns (f 2008 E:Solfari från Kvarnbacka Gård u:Klettabrún frá Eyrabakka. Uppfödare: Kaj Hedlund, Lau. Ägare: Emma Wahlén, Lärbro)
Vi har ett par medlemmar -Christina Rhodin-Alm (Ammor), Gunilla Sterner (Engården) och Kaj Hedlund (Hallbjäns), som bedrivit framgångsrik avel, som visat sig både i avelsbedömningar och genom framgångar på tävlingsbanan.
Christina Rhodin-Alm (Ammor) fick 2019 SIFs utmärkelse "Årets bästa svenskuppfödda sporthäst" genom stoet Milla från Ammor, som vann VM i T2YR tillsammans med sin ryttare Jack Eriksson.
2022 tilldelades Gunilla Sterner (Engården) utmärkelsen "2:a högst bedömda 6-åriga sto 2022" för
Embla från Engården (E:Konsert frá Hófi U::Lokbrá frá Blesastöðum 1A.
Hingstar som varit framträdande i aveln på Gotland:
Gústur frá Stykkisholmi (1980-2011 Cilla Olsson Stenstuge Islandshästar)
Solfari från Kvarnbacka Gård (1991-2016 Kaj Hedlund, Hallbjäns)
Hvatur från Lönneberga (född 2000 Ingrid Jacobsson Storsudrets Islandshästar).
I dagsläget har ett par medlemmar aktiva hingstar med bra bedömningar -t ex Kulur frá þúfum (Sara Lundberg) och Freyþór frá Mosfellsbæ (EmmaLi Andersson)
Nu blickar vi fram mot nästa jubiléum - 2031 !